Zilver, gouden ring
NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Goud

2Link.be / Dochters / Goud / Weblog / Broodprijs swingt de pan uit(

Geplaatst 15 November 2010, 20:40

'Broodprijs swingt de pan uit('




Broodprijs maal 300 voorbije 100 jaar

Een brood kostte in 1914 0,32 Belgische frank per kilo, omgerekend 0,0079 euro. Dat blijkt uit het Belgisch Staatsblad van 15 augustus 1914. Vandaag kost een kilo brood ongeveer 2,40 euro, dat is maar liefst 300 keer duurder dan nog geen 100 jaar geleden.

In 1970 verdiende men netto gemiddeld 286 euro per maand en in 2008 is dat gestegen tot 1.593 euro. Dit is een stijging van 556%. Een brood kostte in 1972 ongeveer 0,32 €. Volgens Test-Aankoop betaalde je in september 2008 gemiddeld 1,89 euro voor een bruin brood van 800 gram, wat overeenkomt met een broodprijs van 2,36 euro per kilo. Dit is een stijging van maar liefst 737%.

Lonen volgen stijging levensduurte niet

Omdat percentages abstract durven overkomen: met een gemiddeld inkomen van 286 euro in 1970 kon je per maand 894 broden van 1 kg kopen. Met een gemiddeld inkomen in 2008 koop je nog maar 675 broden per maand... Je bent er dus met 215 broden op achteruitgegaan de voorbije 38 jaar. Ik ben verbijsterd als ik dit vaststel. U ook?

Hetzelfde geldt voor huisvesting en alle andere basisbehoeften. Waarom kon men in de jaren 70 en 80 nog met 1 loon een huis kopen en kunnen jonge gezinnen in de 21ste eeuw zelfs met 2 inkomens amper een deftige woning vinden?

Om over de stijgende olieprijzen nog maar te zwijgen.

Westerse middenklasse verarmt

De bevolking staat hier onvoldoende bij stil: alle basisbehoeften (eten, drinken, huisvesting, verwarming, elektriciteit) zijn de voorbije decennia fors duurder geworden, maar je loon is zeker niet in dezelfde mate toegenomen. Langzaam maar zeker is de gewone werkende mens aan het verarmen. Dit fenomeen speelt zich niet alleen af in België en Nederland, maar in de hele Westerse wereld.

Dit fenomeen noemt men inflatie. In België zijn de lonen van arbeiders en werknemers gekoppeld aan de stijgende levensduurte, maar blijkbaar niet voldoende om het verlies aan koopkracht te compenseren. Mensen die in 1970 zijn beginnen werken en nu stilaan op pensioen gaan, hebben het gevoel dat ze een pak meer verdienen dan bij het begin van hun carrière. Omdat je af en toe van je werkgever een opslag krijgt, gecombineerd met het feit dat inflatie traag maar gestaag haar werk doet, valt het voor hen niet op dat ze met hun toegenomen loon in de praktijk minder kunnen kopen.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Wat kan je hier aan doen? Welke actie moet je ondernemen om deze sluipende verarming tegen te gaan? En waarom grijpt onze overheid niet in?

Op deze vragen probeert goud-bank.nl de komende jaren een antwoord geven. Het is immers nog niet te laat om actie te ondernemen om u te beschermen. Hoe dan, zult u zich afvragen?

Goud en zilver

Voor de nieuwsgierigen: goud en zilver zijn cruciaal in het proces om u te beschermen tegen het toenemende verlies aan koopkracht. In de komende berichten gaan we hier veel dieper op in en zullen we u proberen te overtuigen om een deel van uw geld aan te houden in de vorm van goud en zilver.

Voor de twijfelaars onder u. Als de geschiedenis van de voorbije 40 jaar één zaak bewezen heeft dan is het dat de prijzen van basisbehoeften forser toenemen dan de lonen van de mensen. Niets wijst er op dat dit in de toekomst ander zou zijn. Integendeel, nu in vele Westerse landen de drukpersen continu geld bijdrukken mogen we ons de komende jaren aan een forse toename van de inflatie verwachten.

Als we dezelfde gemiddelde inflatie gebruiken als de voorbije 40 jaar dan leert een kleine berekening dat mensen die vandaag de arbeidsmarkt betreden over 40 jaar neto gemiddeld ongeveer 8.857 euro zullen verdien. Niet slecht zult u denken. De broodprijs zal echter gestegen zijn tot 17,39 euro. Over 40 jaar kan je nog maar 509 broden kopen met een gemiddeld loon... in plaats van 675 op de dag van vandaag.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Het is tijd voor actie! Niets doen zal tot gevolg hebben dat het sluipend gif van de inflatie haar werk kan doen. Een eerste actie die je toekomst en die van je familie kan beschermen is inschrijven op onze gratis nieuwsbrief. Inschrijven kan door je naam en e-mail adres naar volgende e-mail adres te sturen: contact@goud-bank.nl.

We garanderen je alvast dat we je e-mail adres niet doorverkopen of doorgeven aan derden.

Inschrijven op de nieuwsbrief heeft als grote voordeel dat u als eerste op de hoogte wordt gehouden van, volgens ons, waardevolle informatie.

Veilig goud en zilver kopen

Hoe veilig goud en zilver kopen? We hebben hierover twee uitgebreide artikelen geschreven:




Reageer

Naam
Email
Code


Meer berichten

OnderwerpToegevoegd
Broodprijs swingt de pan uit( 4 April 2013, 13:56
Broodprijs swingt de pan uit( 4 April 2013, 13:56






© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn